OORKAARSTHERAPIE

OORKAARSEN KENNEN EEN LEGENDE !
De kracht van het vuur heeft de mens al van in het begin geboeid. Met dit Element beschikt de mens over warmte en licht. Oorkaarsen genieten diezelfde belangstelling en zijn dan ook sinds eeuwen het natuurmiddel bij uitstek in verschillende culturen. Oude rotstekeningen tonen de toepassing van oorkaarsen bij inwijdingsrituelen en medicinale ceremonieën. Vooral bedoeld om de aura van de sjamanen of medicijnmannen te reinigingen en zo hun spiritualiteit te verhogen.

WERKING

Oorkaarsen werken lichaam zuiverend. Een lichte onderdruk (schouweffect) in de oorkaars en een trilling van stijgende lucht te wijten aan de natuurlijke beweging van de vlam, geven een lichte massage van het trommelvlies. Dit brengt een aangenaam gevoel van intense warmte teweeg en een bevrijdend aanvoelende drukregeling in het oor-voorhoofd en bijholten of sinussen. Deze weldadige ceremonie geeft onmiddellijk een heerlijk gevoel van ontspanning. Deze relaxatietechniek heeft effect op de “bovenste warmer” zoals we die kennen uit de Chinese Geneeskunde. Het heeft dus een duidelijke invloed op bloedcirculatie, ademhalingstelsel en lymfestelsel.
Terwijl de kaars brandt is er een ruisend of knisperend geluid te horen en voelt men een weldadige warmte die steeds aangenamer wordt naarmate de kaars verder opbrandt. Door deze warmte wordt de perifere doorbloeding verhoogd, het immuunsysteem geactiveerd en de ontslakkende werking van de lymfevaten verbeterd.

KAARSEN

Deze holle kaarsen van ongeveer 22 cm worden met de hand gemaakt uit 100 % natuurlijke grondstoffen. Zuivere katoenen stof (pesticide vrij) wordt tot een cilinder gerold en gedrenkt in zuivere bijenwas. Daarna vermengd met kruiden zoals Salie, Kamille, Sint-Janskruid en 100 % natuurlijke aroma essences. De kruiden werken ontspannend, rustgevend, versterkend, antiseptisch en herstellen het evenwicht in het autonome zenuwstelsel.

BEHANDELING

De behandeling van oorkaarsen bestaat onder het Wu Xing concept uit verschillende fasen :

1ste fase: lymfedrainage

Alvorens men begint met de eigenlijke oorkaarstherapie, wordt eerst een manuele lymfedrainage uitgevoerd in de hals om zo de lymfeklieren vrij te maken van overtollige lymfe. Oorkaarsen stimuleren de doorbloeding en de lymfestroom in oren, keel, neus- en bijholten waardoor afvalstoffen gemakkelijker uitgescheiden worden. Vandaar dat het belangrijk is dat de lymfeklieren volledig geledigd zijn voor een goede evacuatie van deze afvalstoffen.

2e fase: Oorreflex massage

Na de lymfedrainage volgt de massage van het oor. Alle belangrijke acupunctuurpunten worden hierdoor gestimuleerd. Het oor belichaamt de foetushouding dus zowel de fysieke, mentale als psychische systemen worden hierdoor beter in beweging gebracht.

3e fase: oorkaarstherapie

De inslagfase van de kruidenrook werkt op het uitwendig oor. De poriën worden geopend, wat een reinigende werking heeft. Daarnaast wordt er een verzachtende werking overgedragen op het trommelvlies door heel fijne trillingen die als het ware het trommelvlies masseren.
De fijne stoffelijke trillingen werken op het gehoororgaan en worden verder geleid naar de vloeistof in het slakkenhuis en de bogen, waardoor het Corti-orgaan en de trilhaartjes beïnvloed worden. De wisselende druk bevordert de doorbloeding en de lymfevloeistof, wat tot een ontslakkende en reinigende werking leidt.
De in het uitwendige oor ontstane warmtebeweging wordt overgedragen op de poriën, de capillairen van het jukbeen en de omringende holten. Daardoor worden de hier liggende zenuwen, lymfe-en bloedvaten gestimuleerd.
Door de directe werking van de kruiden en essentiële oliën op het zenuwstelsel van het Limbisch systeem is het mogelijk meerdere klachten te behandelen, omdat het limbisch systeem veel psychische en fysieke systemen beïnvloedt. (lymbisch systeem = grensgebied tussen hersenstam en grote hersenen).

4e fase: cranio-sacraaltherapie

Als laatste maar niet het minst komt de behandeling van de schedel aan bod. Tussen cranium of schedel en sacrum of heiligbeen bevindt zich het centraal zenuwstelsel waarbinnen hersen-en ruggemergvocht stroomt in een traag ritme. Dit ritme is zo krachtig dat het over het hele lichaam kan gevoeld worden als een in- en uitgaande golfbeweging die zich verder zet via het bindweefsel, de fascia die alles omhult.
Tijdens deze fase gaan we vooral de druk van de schedelnaden los maken om zo het verloop van het cranio-sacraal ritme in het lichaam optimaal ruimte te bieden alsook het hersenvocht zal door het wegnemen van de druk een betere stroming kennen.
Door deze zachte subtiele aanraking wordt de patiënt in verbinding gebracht met een diepte in zichzelf waar ruimte is en stilte. Hier is een ander verstaan van de werkelijkheid dan via onze controle, waardoor getuigenis kan plaatsvinden van wat nodig is in het proces van heling. Relaxatie van het zenuwstelsel ten top !!!!!

INDICATIES

*losmaken van oorsmeer
*oorpijn, oorsuizen, oortinteling of oordruk
*verkoudheid, loopneus
*bepaalde vormen van hoofdpijn
*nervositeit, stress, hyperactiviteit
*slaapproblemen
*vegetatieve storingen
*verminderde lokale doorbloedingen en stofwisseling
*doofheid

CONTRA-INDICATIES

*doorboord of gescheurd trommelvlies
*acute oorontsteking
*allergische reacties
*geïmplanteerde gehoorbeentjes
*eczeem of schimmelinfecties
*epilepsie

De Chinese geneeswijze vertaalt klachten naar energieverstoringen binnen de totale energiebalans. Behandelen van de energieverstoring leidt in veel gevallen tot vermindering of verdwijnen van de klachten. Volgens de inzichten van de traditionele Chinese geneeswijzen wordt het oor gevoed met de energie van de nieren. Ten gevolge van zwakke nierenergie kunnen de oren onvoldoende gevoed worden. Deze gevolgen kunnen leiden tot uiteenlopende oorklachten. Vandaar dat men bij serieuze klachten toch wat verder moet kijken dan alleen maar het behandelen van het oor!!!

HET VOEDEN VAN DE TEKORTEN IS LOGISCHER DAN HET ONDERDRUKKEN VAN DE SYMPTOMEN!!