BAMBOO-MASSAGE

Bamboo symboliseert de levensenergie, welvaart, levensduur en vruchtbaarheid. In China symboliseren de stengels van de bamboo nog steeds de eeuwige jeugd, kracht voorspoed en vrede.
Bamboo-massage wordt vandaag de dag gezien als een nieuwe trend in wellnesscentra maar kent sinds duizenden jaren zijn wortels in de Oosterse geneeswijzen en kent daardoor diepere associaties dan enkel massage.

Bamboo–massage is een techniek waarbij bamboostengels van verschillende lengtes en diameters een dieptemassage uitoefenen op het spier- en bindweefsel. De stokken en de bijhorende oliën worden opgewarmd en bevorderen het zenuw- en lymfestelsel. Het geeft een diep gevoel van ontspanning en welzijn en verminderen stress en spanning.

Bamboo is hard en recht maar ook flexibel en licht. De buitenste celwand is bedekt met siliciumdioxide. Hiermee maakt men een kristallijn-achtige matrix, net zoals die van een kwartskristal of de matrix van ons eigen bindweefsel. Beoefenaars beweren dat het vrijmaken van spanningen en het vrijmaken van fasciale verklevingen binnen deze matrix, helpen om het elektromagnetisch veld van ons lichaam te herstellen en in evenwicht te brengen.

Osteopatisch arts R.B. Taylor schrijft in zijn artikel “Bioenergetica van de man” over de effectiviteit van manipulatieve druk & stretching. Het zijn de meest effectieve manieren om abnormale weefsels te wijzigen en zo het energetisch potentieel van het lichaam te verbeteren. De kristallijnige matrix bestaat uit twee specifieke eigenschappen :
-piezo-elektriciteit
-pyro-elecktriciteit

Piezo-elekticiteit is afgeleid van het Griekse woord “piezein” wat druk betekent. Piezo-elektriciteit heeft het vermogen om kristallen die ontstaan door mechanische spanning, te genereren.
Pyro-elektriciteit heeft te maken met het ontstaan van warmte. Als gevolg van een verandering in temperatuur verplaatsen + en – ionen zich naar tegenovergestelde polen van het materiaal. Men spreekt dus van polarisatie. Deze twee eigenschappen kunnen gemakkelijk doordringen tot diep in de weefsels waardoor ze het energieniveau aanzienlijk verhogen en een uitzonderlijk effect hebben op de vloeistoffen (jinye-xue) in onze biologische systemen. Bloed, lymfe, lichaamsvochten, …

Door het masseren met bamboo oefent men niet alleen druk uit maar ontstaat er ook een opwarming van de weefsels. Hierdoor geeft bamboo-massage ook zijn effect op de botstructuur en de pezen.